Лекоатлетически дисциплини

Леката атлетика се разделя на:

Бягане, скачане, хвърляне и ходене

Бягане

Бяганията в леката атлетика от друга страна се разделят на спринтови дисциплини, средни и дълги бягания. 

Спринтовите дистанции са най-атрактивните дисциплини на олимпийските игри. На открито най-късата дистанция е 100м, следвана от 200м и най-дългият спринт е 400м. Състезанията през зимният период включват само 60м и 400м. 

110м. с препятствия за мъже и 100м. с препятствия за жени са късите дисциплини при препятствените бягания, а дългия спринт е 400м и за двата пола

Средните бягания са 800м 1500м, 3000 (стийпълчейз), а дългите 5000м и 10 000м. Маратонът също спада към бяганията, въпреки че той се бяга на шосе. Дължината му е 42км и 195м.

Скокове

дисциплини лека атлетика

Скоковете се разделят на хоризонтални и вертикални. Хоризонталните скокове са скок на дължина и троен скок. В тройния скок имаме 2ма олимпийски шампиона Христо Марков и Тереза Маринова.

Вертикалните скокове са скок на височина и овачрски скок. България може да се похвали и със световен рекорд на скок на височина в лицето на Стефка Костадинова 209см!!! В последното десетилетие най-добрата ни скачачка е Мирела Демирева, която е и вицеолимийска шампионка.

Хвърляне

хвърляне на копие

Дисциплините на хвърлянията са диск, чук, гюлле и копие. В зала само гюлето е част от прогтамата на турнирите и шампионатите.